A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg a világnapot 1983-ban, 37 évvel ezelőtt. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én. Ön szeret kávézni? Tejjel, cukorral, esetleg feketén fogyasztja?

Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnám, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Sok más kávétermelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb.
Érdekességek:
-A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik: az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek.
A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.
-Az úgynevezett “fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.
-A finnek fogyasztják a legtöbb kávét a világon, átlagosan napi 5 csészét per fő.
-Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg.
-Bármennyire is szeretünk kávézni, világviszonylatban nem számítunk komoly kávékedvelő nemzetek (átlagosan napi 2,6 csészével iszunk).
-A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.
-A magyar származású Francesco Illy találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum-, azaz légmentes csomagolást.
Forrás: Wikipedia, Retro Rádió, cafeme.hu