A Retro Rádióban Presser Gábor szerzeményeinek és dalszövegeinek felidézésével mondtunk köszönetet a magyar könnyűzene történetének egyik legfontosabb dalszerzőjének, zenészének.

Presser Gábort színművész pályatársai, barátai is köszöntötték legkedvesebb Presser-daluk szövegével. A Retro Rádió felkérésére egytől egyig igent mondtak a művészek, és nagy örömmel vállalták a feladatot.

Lukács Sándor pl. a Gyere, gyere ki a hegyoldalba című slágert szavalta el, Benedek Miklós a Rozsdás szöget választotta, Kern András a Neked írom a dalt, míg Hegyi Barbara egy Zorán-dalt, az Ahol jó volt című számot adta elő, de hallhatták Molnár Piroskát, Rudolf Pétert, Szilágyi Tibort, Bodrogi Gyulát, Lutter Imrét, Kautzky Armandot, Reviczky Gábort, Hegedűs D. Gézát, Mihályi Győzőt és Udvaros Dorottyát is a születésnapi hétvégén Presser-dalszöveget szavalni.

Ezeket a csodálatos felvételeket most itt is visszahallgathatják:

A Retro Rádió interjújából:

Presser Gábor a Retro Rádiónak úgy fogalmazott, nem erőlteti a “szabadulást”, még mindig karanténban van otthonában, mert bár szégyelli kimondani, de tart a vírustól, komolyan veszi a járványt.

“Sok orvos barátom van, akik elmagyarázták, hogy a betegség milyen pusztításra képes” – mondta.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy haragszik ‘rá’, mert a májusi koncertjeit át kellett tennie januárra.

“Munkára fordítom ezt az időszakot, a saját dolgaimra, melyek eddig elmaradtak. Az emlékeimről jegyzetelek (…)” – fűzte hozzá.

Presser Gábor mesélt első zenei élményeiről, és arról is, hogy családjában nem volt muzsikus.

Hozzátette: “6-7 éves lehettem, amikor Antal Imre végzett a Zeneakadémián, zongoristaként. Ő vette észre azt, hogy nem csak a zongorázással foglalkozom az órákon, hanem gyakran elkalandoznak a gondolataim, mintha közben dalokat írnék a fejemben. Szólt is a szakfelügyelőnek, hogy figyeljenek oda rám. Ennek ellenére sem mentem később dalszerző szakra. Nagyon nehéz elméleti tárgyakat tanultak a zeneszerzők, nem volt ehhez kedvem.”

Kiderült, a Beatles zenéje jelentette számára az első igazi impulzust.

“Teljesen szíven ütött, amikor először hallottam Őket. Ez mindent felborított. Kamu angollal elkezdtük játszani a dalaikat a tanórák szüneteiben.”

Presser Gábor mesélt arról is, hogy az első magyar nyelvű beatzene megjelenését Magyarországon az Illéstől számítja.

Szóba került, hogy amikor már ismert volt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. darabnak köszönhetően, Várkonyi Zoltán, a Vígszínház igazgatója és egyben a Színház- és Filmművészeti Főiskola rektora felkérte, hogy tartson különórákat erről a zenés-színházi műfajról, mert akkoriban nem tanították sehol. De a színművészetis énektanárok nem engedték. Sokan lenézték akkoriban a könnyűzenét.

Felidézte, hogy pályája kezdetén Verebes Istvánnal dalokat írt egy gyerekszínháznak, és hogy 1976-tól már hivatásszerűen szerezett dalokat.

“Az Omegás korszakban, ha nehéznek találtam a zenét, inkább Dusánra (Sztevanovity Dusán -a szerk.) hagytam a dalszöveg megírását.” – avatott be Presser Gábor, aki arról is mesélt, amikor Laux József Amerikában maradt 1976-ban, teljesen összetörtek. Hatalmas szerepet töltött be az LGT életében.

Fotó: tabanfesztival.hu

Mi volt az oka annak, hogy az LGT nem futott be Amerikában?

Erről így mesélt Presser Gábor: “Kijutottunk. 3 és fél hónapig tartott a turnénk. Sikerült, ami addig egyetlen kelet-európai zenekarnak sem. Mégse futottunk be. Nem volt elég pénzünk. Nem tudtuk hasznosítani a minket körülölelő sikert, pedig annak fele is elég lett volna ahhoz, hogy egy amerikai banda sikeres legyen. A hivatalok is ellenünk dolgoztak itthon (…) Megjelentek lemezeink, elmehettünk Amerikába… de jött egy középszintű hivatalnok, aki kettévágta a karrierünket. Nehéz elmagyarázni az eseményeket. Álmok foszlottak semmivé, néhány ember döntése miatt.”

Presser Gábor szólóelőadóként a nyolcvanas évek eleje óta dolgozik. Sokszor aggatták rá a melankolikus jelzőt, hogy többnyire szomorkás dalokat énekel, de ő másként látja. “Koncertjeimen a közönség sokat nevet, dalaimban szerintem sokkal több az irónia, mint a melankólia, éppen ettől működnek”. – árulta el annak idején az MTI kérdésére.

Presser Gábor a Retro Rádió hétvégi interjújában mesélt még az első Zorán-lemezről, és a “Gyöngyhajú lány” című slágerük Kanye West-féle ’lenyúlásáról’ is.

“Szeretném megköszönni Retro Rádiónak, hogy megemlékezik a születésnapomról, és a munkásságomról. De azoknak is szeretnék köszönetet mondani, akik a pályám bármely időszakában velem voltak, mások mellett Karácsony Jánosnak, Solti Jánosnak. Még mindig ott vannak a szívem csücskében – pedig már nincs LGT…” – zárta Presser Gábor.

Presser Gábor az elmúlt évtizedekben olyan legendás előadások zenéjét szerezte, mint A padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Harmincéves vagyok, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, vagy a Próba című balett.

Keiemelt kép: Stekovics Gáspár / Wikimedia

 

2020.10.06. 08:30

Szóljon, mi szóljon a Retro Rádióban! - hamarosan jön a Retro Rádió TOP 1000!

2020.10.25. 19:00

Minden bérlet elkelt a Ferencváros hazai mérkőzéseire

2020.10.25. 09:14

Ozzy Osbourne 2022-ben Budapesten is fellép

2020.10.24. 10:44

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

2020.10.24. 09:44

Születésnapos kedvenceink a Sztársávban

2020.10.22. 18:09

Hétvége Reggel - Leirer Timi már péntektől várja hallgatóinkat!

2020.10.22. 13:23

Október 23-tól a falusi mindennapok elevenednek meg a Szentendrei Skanzenben

2020.10.22. 10:13

Szóljon, mi szóljon a Retro Rádióban – Abaházi Csaba kedvencei következnek

2020.10.22. 09:03

Isten éltesse Csepregi Évát

2020.10.21. 16:15

A Bochkor műsorvezetői élő adásban oltatták be magukat influenza ellen

2020.10.21. 15:50

Elkészült a londoni 6:3 felvételének digitális változata

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő