Feltámadt a híres antarktiszi szél! – Rakonczay Gábor, és a Déli-sark expedíció másik három résztvevőjének kalandjait a Retro Rádió honlapján is olvashatják. Az expedíció négy tagja az Antarktisz széléről indulva, ötven nap alatt tesz meg körülbelül 980 kilométert, hogy elérjék a Déli-sarkpontot. Az extrém sportoló naplójából is közlünk részleteket.

Feltámadt a híres antarktiszi szél, amely a harmadik napon alaposan megnehezítette Rakonczay Gábor dolgát az Antarktiszon. Senki sem ígérte, hogy a Déli-sark Expedíció könnyű lesz, és már most világosan látszik, hogy nem is az, de az extrém sportoló (aki első magyarként vállalkozott arra, hogy a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről gyalog elérje a Déli-sarkot) a szélnél nagyobb kihívásoktól sem riad vissza.

Három nap alatt a táv 5 százalékát teljesítette, s nem csupán meglátja a szépséget a mindennapokban, hanem meg is éli az összes nagy pillanatot. Egy 92 kilós szánt vonszol maga után (az ő szánjában landol a négytagú csapat egyik sátra minden nap), de panasz még nem hagyta el a száját.

Íme, a legfrissebb hírek:

„Bal oldalról negyedszélben küzdöttük végig az egész napot – az emelkedőkön gyakran minden erőmet össze kellett szedni, hogy a síléccel ne visszafelé csússzak, hanem megkapaszkodjak, és valamennyit előre haladjak a kilencvenkét kilós szánt húzva – mondta Rakonczay Gábor. – Az utolsó szakaszon volt csak lejtmenet, ami eszeveszett száguldásnak tűnt a korábbiakhoz képest. A napi eredmény 16.4 kilométer, ami azt jelenti, hogy három nap alatt a teljes táv öt százalékát teljesítettük. Ráadásként a nap körül hatalmas fehér gyűrű volt egész nap, mintha csak egy óriási szem figyelte volna a küzdelmünket.”

Az óceánon két-három hét alatt kerül ilyen lelkiállapotba, de az Antarktisz időtlen és mozdulatlan, itt sokkal gyorsabban sikerült.

„A második napon a táborállítás után pedig kiültem a sátor elé, és a tűző napon megittam az egyetlen kis dobozos sörömet, amit még a Union Gleccser bázis egyik vacsorájáról hoztam el – írta egy nappal korábbi üzenetében Rakonczay. – A levegő áll, és az a fajta tökéletes csend van, amit már szinte hangosnak érez az ember. Kivételes pillanat, mintha nem is a Földön lennék, hanem valami olyan helyen, amit még ember nem látott, s nincs tudásom hozzá, hogy értelmezhessen. De talán nem is kell, csak nézek ki a fejemből… Az óceánon két-három hét alatt szoktam ilyen állapotba kerülni, de ez a hely más: időtlen és mozdulatlan, ahol értelmüket vesztik az ember gondolatai. Csend van kívül és belül. Aztán a pillanat elmúlik, a levegő fagyos, a nap pedig brutálisan éget. A sátorba megyek, feltesszük a vizet a vacsorához, de a benzinfőzőt ismét szerelni kell, igaz, néhány perc múlva már működik. A pehely hálózsákba bújok, és várom, hogy a hó meleg vízzé változzon…”

Az előzményeket ITT találják!

 

 

 

2021.05.11. 17:24

Tina Turnerre voksolt a legtöbb rajongó a Rock & Roll Hall Of Fame szavazásán

2021.05.11. 10:58

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait

2021.05.11. 10:45

Ősszel indul, és 26 országot jár be az Európát összekötő expressz

2021.05.11. 09:04

Egy hétig titkolta három leopárdja szökését egy kínai szafaripark

2021.05.10. 15:06

Kibővített tesztkínálattal és fokozott ellenőrzéssel nyit Bécs

2021.05.10. 12:16

Május végén érkezik a mozikba az Oscar-díjas Ígéretes Fiatal Nő

2021.05.10. 10:20

Nyitnak a BKV múzeumai

2021.05.10. 09:24

Tom Jones 80 évesen újra bevette a brit slágerlistákat

2021.05.10. 09:00

Ma van a Madarak és Fák Napja

2021.05.09. 08:36

Isten éltesse Billy Joelt!

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő