A magyar hegymászó tegnap elindult Katmanduba, hogy másodszor is – ám ezúttal a déli oldalról – megmássza a Mount Everestet.

A budapesti ügyvéd 2016. május 20-án ért fel a 8848 méter magas Mount Everestre. Ő az első magyar, aki az északi, sokak által nehezebbnek tartott oldalról jutott fel a csúcsra. Az asztmás extrémsportoló oxigénpalackkal mászta meg a hegyet, öt asztmás rohamot küzdött le mászás közben.

Neszmélyi Emil az elmúlt öt esztendőben felért hét kontinens hét legmagasabb csúcsára, azaz teljesítette a hegymászók egyik legnagyobb kihívását a Seven Summit sorozatot, ráadásul mindkét változatát, amelyben szintén első volt a magyarok között.

Eredeti tervei szerint egy évvel ezelőtt utazott volna Nepálba, hogy a déli oldalról is meghódítsa a Mount Everestet, de a koronavírus-járvány közbeszólt.
Az M1inek k nyilatkozva elmondta, hogy öt hónappal ezelőtt állt neki a közvetlen felkészülésnek és korábban még soha nem volt ilyen jó állapotban. A legnagyobb nehézségét a terep újdonsága, elsősorban az életveszélyes Khumbu-jégesés és az asztmája okozhatja, hiszen extrém magasságban már jóval nehezebben kap levegőt az egészséges ember is. Emiatt oxigénpalackkal mászik majd nyolcezer méter fölött.

A 45 éves hegymászó Katmanduban csatlakozik egy nemzetközi expedícióhoz, amelynek tagjaival közösen jutnak majd el négy-öt nap alatt az alaptáborba a szükséges adminisztráció és egy PCR-teszt után.

Neszmélyi Emil olyan expedíciót keresett, amely kifejezetten betartja a fenntartható mászás szabályait, vagyis nemcsak a saját tevékenységükből keletkezett hulladékot hozzák le, hanem a korábban mások által otthagyott szemét közül is igyekeznek annyit lehozni, amennyit csak tudnak. Ez azért is fontos, mert az Everest-expedíciók az elmúlt évtizedekben rengeteg szemetet halmoztak fel a hegyen és bár az utóbbi években javult a helyzet, még most is rengeteg van belőle.

Április közepétől kezdődhetnek meg az akklimatizációs mászások, a csúcstámadás várhatóan május közepe és június első hete közé esik majd. Nehézséget okoz a mászóknak, hogy a Mount Everest alaptábora és az egyes tábor közötti szakasz a világ egyik legveszélyesebb terepe.

Idén egy másik magyar hegymászó is próbálkozik a Mount Everest meghódításával. Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a “Tisztán” Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül, vagyis “tisztán” megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.

Forrás: MTI

A fotó illusztráció: Pxhere

2021.04.18. 08:40

3D nyomtatóval készítenek elefántcsontot Bécsben

2021.04.17. 11:28

Ma a van a denevérek világnapja

2021.04.17. 08:06

Nézői méltatlankodást szült a Fülöp herceg halála miatti televíziós műsorváltozás

2021.04.16. 15:55

A Nemzeti Színházban emlékezhetnek Törőcsik Marira a tisztelői

2021.04.16. 12:24

Phoebe Waller-Bridge mellett Mads Mikkelsen is játszik az Indiana Jones 5. részében

2021.04.16. 09:26

Így szólnak Paul McCartney dalai sztárzenészek előadásában

2021.04.16. 08:47

Elhunyt Törőcsik Mari

2021.04.16. 08:04

Anne Frank naplóját közvetíti az Operett a holokauszt magyarországi áldozatainak napján

2021.04.15. 11:21

Isten éltesse Bodrogi Gyulát!

2021.04.15. 11:06

David Coverdale a nagy terek és a sok lépcső miatt vált meg otthonától

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő