Ég a párizsi Notre-Dame székesegyház, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Hírügynökségek szerint több száz tűzoltó oltja a lángokat erős vízsugarakat használó tömlőkkel a helyszínen.

FRISS: A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben.
Szakértők szerint a világhírű gótikus épülethez hasonló templomokban rendkívül nehéz a tűzoltás, nagyrészt a rengeteg régi faszerkezet miatt, és a tűzoltók jobban teszik, ha az adott épület egy részét feladják, és megpróbálják megóvni a többit. – írta az MTI.

A hírek szerint a tűz feltételezhetően a nemrég megkezdett felújítási munkálatok során keletkezett: a hátsó szentély feletti tornyot körbeállványozták és itt kapott lángra a tűz késő délután. A katedrális szóvivője azt mondja, a több mint 800 éves épület tetőszerkezete teljesen odaveszett. A Figaro helyszínen tartózkodó újságírója úgy nyilatkozott, hogy sokan zokognak az utcán a Notre Dame pusztulását látva. Az épület darabjai folyamatosan zuhannak le… Egyelőre semmi nem utal arra, hogy szándékos gyújtogatás történt volna.

Beszámolók szerint a tömeg térdre ereszkedve szent énekeket énekel.

“Lángokban áll a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet gyászol. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket.” – reagált a francia elnök, Emmanuel Macron. Macron és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

A rendőrség a környéket kiürítette, és mindenkit arra kért, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek. (via MTI)

fotó: Puzzlepix

A Notre-Dame Párizs legismertebb temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza, a város egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente több mint 10 millió ember látogatja. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”. A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa.

2021.09.19. 08:33

Elkezdődött a Notre-Dame restaurálása

2021.09.18. 09:29

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

2021.09.17. 15:27

Így szól a „Hellraiser” Ozzy Osbourne és Lemmy Kilmister előadásában

2021.09.17. 13:32

Christo tervei alapján becsomagolták a Diadalívet Párizsban

2021.09.17. 11:21

Két óra alatt félmillió példány fogyott: a Guns N' Roses 30 éve dobta piacra ikonikus albumait

2021.09.17. 09:25

A felelős kutyatartásra hívja fel a figyelmet a Belvárosi Kutyafesztivál

2021.09.17. 08:05

A kulturális sokszínűséget ünneplik hétvégén a Szentendrei Skanzenben

2021.09.16. 16:24

Jótékonysági aukcióra bocsátják Pelé-relikviáit

2021.09.16. 13:06

Tangó, bordalok, koncertek az idén harmincéves Pécsi Napok fesztiválon

2021.09.16. 09:55

Így szól a "Nothing Else Matters", amikor Dave Gahan énekli

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő