Leonard Albert Kravitz 1964. május 26-án született New Yorkban, öt évesen pedig már határozott elképzelése volt arról, hogy mi lesz, ha nagy lesz: zenész. Ma pedig már a legsikeresebb előadók közt tartják számon, aki 11 stúdióalbummal, több mint 40 millió eladott lemezzel, számtalan zenei díjjal – köztük 4 Grammy-vel – büszkélkedhet.

New York-i multikulturális művészcsaládba született, édesanyja Roxie Albertha Roker színésznő bahamai gyökerekkel rendelkezett, édesapja, Sy Kravitz orosz-zsidó származású televíziós producer volt. Lenny-t a szülei Leonard nagybátyja után nevezték el, aki Koreában esett el 1951-ben, alig 20 évesen.

A kis Lenny Manhattanben nőtt fel, és sok időt töltött a New York Theaterben, ahol édesanyja játszott. Roxie volt az, aki arra bíztatta a fiát, hogy zenével foglalkozzon. Lenny megtanult dobolni és gitározni, jazzt, R&B-t, operát, gospellt, blues zenét hallgatott. 15 évesen pedig eltökélte, hogy a zene lesz a hivatása. Elköltözött otthonról, barátokkal lógott, az autóikban aludt – és zenélt. Nagy kedvencétől, David Bowie-tól ihletve felvette a „Romeo Blue” művésznevet, a zenéjére pedig egy másik nagy példakép, Prince is óriási hatást gyakorolt abban az időben.

1974-ben újra visszatért a családjához, akikkel együtt Los Angelesbe költöztek, ahol a California Boys kórus tagja lett, akikkel három éven át lépett fel, klasszikus zenei darabokkal – énekelt többek közt a Metroplitan Operával is -, miközben olyan bandák és előadók zenéjét szívta magába, mint a Led Zeppelin, az Aerosmith, a Black Sabbath, a Pink Floyd, a Cream és a The Who. Lenny ekkor éppen a középiskolai tanulmányai végén jár, a „Beverly Hills” gimnáziumban érettségizett le, a rockzene egy másik, későbbi meghatározó alakjával, Slash-el együtt, akivel osztálytársak voltak. (Ugyanebbe az osztályba járt egyébként Nicolas Cage is…)

Lenny Kravitz azonban nem akart főiskolára menni, és meggyőzte az apját, hogy adjon neki annyi pénzt, amivel felvételeket tud készíteni, hogy beindítsa a zenei karrierjét. Már az első demo felvételével több kiadó érdeklődését is felkeltette, ám a szerződés feltétele az volt, hogy változtasson egy kicsit a stílusán, és a zenéje „eléggé fekete” legyen. Ezt Lenny Kravitz határozottan visszautasította.
Stílusát megtartva, végül 1989-ben jelentette meg a bemutatkozó albumát: a „Let Love Rule” óriási siker lett. A fiatal zenészt a szakma is nagy elismeréssel fogadta, nem véletlen, hogy nem sokkal a debütálása után Lenny Kravitz már Madonna számára írt dalt: ez volt a „Justify My Love”.

A következő mérföldkő a karrierjében az 1993-as „Are You Gonna Go My Way”, amelyről minden dal slágerré vált. Ez az album hozta meg a zenész számára az igazi hírnevet. Lenny Kravitz pedig azóta sem hagyja jó zene nélkül a rajongóit.
Nem véletlen, hogy négy felvételét is Grammy-díjjal jutalmazták: 1999-ben a “Fly Away”, 2000-ben az “American Woman”, 2001-ben az “Again” 2002-ben pedig “Dig In” hozta meg számára az elismerést.

Az évek során számos zenésztársával dogozott együtt, többek közt Michael Jacksonnal és régebbi példaképeivel, az Aerosmith-el, Mick Jaggarral is készített közös felvételeket, de ő írta és jegyezte producerként Vanessa Paradi 1992-es bemutatkozó albumát is. Közös projekteket jegyez Jay Z,-vel Drake-kel, Aviciival és Alicia Keys-el is.

Fotó: Rich Fury/Getty Images

2021.06.18. 11:10

Eltávolították az utolsó köztéri telefonfülkét Csehországban

2021.06.18. 08:36

A Led Zeppelinről neveztek el egy Ecuadorban talált új békafajt

2021.06.18. 08:02

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám – szombattól hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2021.06.17. 13:05

Banki adathalász csalókra figyelmeztet a rendőrség

2021.06.17. 12:48

Pénzérmével tiszteleg Ennio Morricone emléke előtt Olaszország

2021.06.17. 10:07

Az utazást tervezők fele menne külföldre idén nyáron

2021.06.16. 13:59

Megvan a Paloznaki Jazzpiknik fellépőinek teljes listája

2021.06.16. 10:35

Ritka Queen fotókból nyílt kiállítás egy német parkban

2021.06.16. 09:52

Száz fontot adott egy ismeretlen könyvrajongó egy angliai könyvesbolt vásárlóinak

2021.06.16. 08:32

A MÁV-Volán csoport nyári menetrendje javítja a Balaton elérhetőségét

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő