Carlos Celdrán kubai író, rendező, színházigazgató üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a magyar színházakban is. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület szakmai díjakat ad át.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.
Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban.
A művész üzenetében – amelyet az ITI Magyar Központja Lakos Anna fordításában juttatott el az MTI-hez – azt írja, hogy a színház hivatása átélni az adott, a múló pillanat puszta igazságát. “Színházi szülőhazám, az enyém és a színészeimé azokból a pillanatokból szövődik, melyekben nem bújunk maszkok mögé, nincs többé mellébeszélés és félelem, hanem mi magunk vagyunk, és a sötétben megfogjuk egymás kezét” – fogalmaz.
Mint írja, a színházi hagyomány nem hierarchikus. Senki sem gondolja, hogy a színháznak lenne egyetlen központja. A színház láthatatlanul terjed, nem ismeri a földrajzot, de beleavatkozik mindazok életébe, akik művelik. A színházművészet egyesít.
“A nagy mesterek tudják, hogy az elismerés semmilyen formája nem érvényes a munkájuk lényegét illető bizonyosságon kívül: vagyis azt, hogy kétségek közepette csak pillanatokra valósítják meg az igazságot, a kétértelműséget, az erőt, a szabadságot” – írja.
“Amikor megértettem, hogy a színház önmagában is olyan, mint egy ország, a világot behálózó hatalmas terület, felszabadító döntést hoztam: ne menj el onnan, ahol vagy, ne rohanj máshová. Ahol te vagy, ott a közönség. Ott vannak a társaid, akikre szükséged van” – olvasható az üzenetben.

“Így hát nem mozdulok, otthon maradok, látszólag nyugodtan, valójában éjjel és nappal munkába merülve, hiszen e mozdulatlan mozgás lendülete művészetem titka” – zárja sorait az alkotó.

Carlos Celdrán 1963-ban született Havannában, 1986-ban szerzett diplomát a havannai Művészeti Egyetemen, és még ebben az évben rendezőként kezdett dolgozni a Buendía Színházban. 1996-ban megalapította saját társulatát, az Argos Teatrót. Brecht, Beckett, Ibsen, Strindberg darabjainak előadásaival nem csak Kubában, hanem Európában is sikereket arattak. Ezen túl kortárs kubai szerzők műveit is bemutatták. A társulat legjelentősebb elismerését Celdrán 10 Millones című darabjának előadásával nyerték el. Carlos Celdrán Kubában és Dél-Amerika számos színházi egyetemén tanít.

A világnap alkalmából több színház különleges programokkal várja a közönséget:

A színházi világnapon Roma hősök címmel rendeznek cigány színházi szimpóziumot, kiállítást és mutatnak be roma drámakötetet Budapesten. A rendezvény a budapesti Független Színház, A Flamand Kormány Magyarországi Delegációja és a budapesti Goethe Intézet közös szervezésében valósul meg.

A Miskolci Nemzeti Színház a világnap alkalmából színházbejárással várja az érdeklődőket. A színészek vezetésével induló csoportok megismerkedhetnek a színház történetével, egy előadás díszletében is körülnézhetnek és bemutatkozik a kelléktár.

A Szegedi Nemzeti Színházban szerdán próbákra leshetnek be vagy a teátrum máskor a közönség elől elzárt zugaiba is bepillanthatnak az érdeklődők, este pedig Az opera titkai címmel rendeznek beavatószínházi előadást.

A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet egész napos programsorozattal csatlakozik a világnaphoz. A Bajor Gizi Színészmúzeumban tárlatvezetést tartanak a Ritka magyar – Bubik 60, valamint a Kortársunk Csehov című időszaki kiállításokban, emellett filmvetítéssel és kvízjátékkal készülnek. Délután Bessenyei Ferenc-Gábor Miklós 100 címmel készülő kiállításuk beharangozóját tartják és Psota 90 címmel Psota Irénre emlékeznek.

Erdélyben is megünneplik a színházi világnapot, amelynek alkalmából szerdán a Tamási Áron Színház társulatának két művésze színháztúrát tart diákoknak. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház idén három előadással ünnepel.

Szerdán A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, illetve este a Liliom című előadásra várják a nézőket.

Egész napos programokkal készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is a világnapra. Reggel 10 órától kávézni lehet a társulattal, ezt követően kulisszatúrákat indítanak, és színházi kvízt is rendeznek. A nap zárásaként I. L. Caragiale Zűrzavaros éccaka című darabja látható.

A MASZK Országos Színészegyesület a színházi világnap alkalmából az idei évben is szakmai díjakat ad át.

Színházi világnap!

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Forrás: MTI, fotó: Pexels

2021.06.19. 17:33

Döntetlent játszottak a magyarok a világbajnok franciákkal

2021.06.18. 16:08

A Metallica bejelentette milyen fesztiválokon lép fel jövőre

2021.06.18. 13:50

Spike Lee lett Cannes-i Filmfesztivál idei "arca"

2021.06.18. 11:10

Eltávolították az utolsó köztéri telefonfülkét Csehországban

2021.06.18. 08:36

A Led Zeppelinről neveztek el egy Ecuadorban talált új békafajt

2021.06.18. 08:02

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám – szombattól hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2021.06.17. 13:05

Banki adathalász csalókra figyelmeztet a rendőrség

2021.06.17. 12:48

Pénzérmével tiszteleg Ennio Morricone emléke előtt Olaszország

2021.06.17. 10:07

Az utazást tervezők fele menne külföldre idén nyáron

2021.06.16. 13:59

Megvan a Paloznaki Jazzpiknik fellépőinek teljes listája

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő