1977-ben vadászpilótaként dolgozott a Gyulaházán született Farkas Bertalan, mikor az Interkozmosz nevű programnak köszönhetően lehetőség nyílt a szovjet-magyar közös űrrepülésre – írja a Wikipedia.

A magyar jelölteket abban az évben kezdték kiválogatni a szigorú orvosi követelmények alapján. Végül csak ketten kaptak kiképzést 1978. tavaszától Csillagvárosban, a Gagarin Űrhajós Központban: Farkas Bertalan és Magyari Béla. Két év alatt, kemény fizikai felkészülés mellett kellett megtanulniuk mindent az űrhajóról, az űrrepülésről és az űrállomásról, miközben tudták: csak egyikük mehet majd. Az 1980. május 26-án kilőtt Szojuz 36 fedélzetén Farkas Bertalan lett a magyar résztvevő, társa a tapasztalt szovjet asztronauta, Valerij Kubaszov volt. A világűrben eltöltött egy hét alatt több magyar kísérleti programot is végrehajtottak.

Az űrutazásnak hatalmas – nem csak központilag gerjesztett – visszhangja volt, az újságok különkiadásai mellett ellepték az országot ingyenes és pénzért megvehető emléktárgyak, sok helyen Farkas Bertalan úttörőőrsök, szocialista brigádok alakultak – írta az MTI.

„ Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött. ”
– Farkas Bertalan

Farkas Bertalan nemrég a Retro Rádió Sztársáv műsorának is vendége volt, ezt a beszélgetést itt is visszahallgathatják:

Erre a rendkívüli alkalomra a magyar zenei élet kíválósságai is összeálltak anno, és az alkalmi, Asztronauta nevű együttesként megjelentették a “Magyar a világűrben” című számot. A dalban közreműködött az LGT és a Neoton Família.

Farkas Bertalan tavaly, 70. szültésnapján egy televíziós interjúban elárulta, még megvan az a baba, amit a kislánya nemzeti színbe öltöztetett, és a tévémaci is, amivel együtt repültek.

Elmesélte, vajon tényleg olyan -e az űrben, mint a filmekben:
“Amíg nem érsz fel a világűrbe, túlterhelés áll fenn, ám amikor leválik a harmadik fokzat, akkor megszűnik minden, teljes lesz a csend, és elkezdődik a súlytalanság. Fel lehet rá készülni, de soha nem tudják megondani az orvosok, ki, hogy fogja érezni magát. Nekem szerencsém volt, nagyjából 3 óra alatt megszoktam. Számomra az egyik legcsodálatosabb pillanat volt, amikor levált ez a harmadik fokzat és a kisbaba ‘felrepült’, lebegett mellettünk. Látvány szempontjából is elképesztő élmény volt.”

Fotó: PuzzlePix / Máté Krisztián
Forrás: Retro Rádió, ezenanapon, M1, MTI

2021.06.22. 11:10

Új klippel jelentkezett Paul McCartney

2021.06.22. 11:04

Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel a BKK a főváros legforgalmasabb részein

2021.06.22. 10:02

Ma lenne 73 éves Cserháti Zsuzsa

2021.06.22. 09:26

72 éves Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike

2021.06.22. 07:16

Fokozódik a hőség - kiadták a harmadfokú figyelmeztetést és hőségriadót rendeltek el

2021.06.21. 13:37

Yoko Ono kezdeményezésére világszerte videón közvetítik az égboltot a mai nyári napfordulón

2021.06.21. 12:46

Új garnélafajt fedeztek fel a bécsi állatkertben

2021.06.21. 12:39

Országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat – életbe lépett a vörös kód

2021.06.21. 10:08

A Whitesnake turnéja után David Coverdale visszavonul

2021.06.21. 09:10

Bee Gees tribute zenekarrá alakult a Foo Fighters

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő