Reginald Kenneth Dwight, ismertebb nevén Elton John ma ünnepli 72. születésnapját! A Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes legismertebb dalai közé olyan slágerek tartoznak mint a “Your song”, a “Candle In The Wind”, a “Can You Feel the Love Tonight”, az “I’m Still Standing”, a “Sacrifice”, a “Don’t Go Breaking My Heart”, a “Crocodile Rock” és a “Rocketman”.

Elton már háromévesen zongorázott, kiskorában is házibulikon és családi összejöveteleken szórakoztatta az egybegyűlteket, hétévesen már rendes zongoraórákra járt.

Az iskolában hamar felfedezték zenei tehetségét – beleértve szerzői vénáját is – és igen hamar elismert lett, mivel a sulis rendezvényeken Jerry Lee Lewishoz hasonló módon játszott. Tizenegy évesen ifjúsági ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára. Egyik tanára szerint első hallás után úgy játszott vissza egy négyoldalas Händel-darabot, mint egy gramofonlemez.

Filmzenéket és musicaleket is komponál, számos nagylemezt adott ki. Olyan világhírű zenés színdarabok szerzője, mint Az Oroszlánkirály, az Aida, a We Will Rock You vagy éppen a Billy Elliot.

Diana walesi hercegnével nagyon jó barátságot ápolt, a hercegné 1997-es gyászszertartásán Candle in the Wind című dalával fejezte ki részvétét.

Az 1980-as évek végétől AIDS elleni küzdelmeivel is címlapokra került: 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, amely azóta is minden évben megrendezi az Elton John AIDS Foundation Academy Award Party-t, amely a legrangosabb Oscar-díjátadó bulik közé tartozik.

Elton 2005-ben több mint egy évtizedes kapcsolat után bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött David Furnishsel akivel azóta is együtt él és két gyermeket nevelnek.

Elton Johnról film is készült, június 6-én a Rocketman megérkezik a hazai mozikba! Alig várjuk!

A filmben Taron Egerton személyesíti meg a zenészt és az alkotók azt írják a produkcióról, hogy egy vérbeli musical fantasy, mely Elton John életét cenzúra nélkül tárja a nézők elé. A filmben Taron mellett Jamie Bell, Richard Madden és Bryce Dallas Howard is szerepel. Rajongóknak kötelező!

A Rocketman felidézi majd a zenész alkohol- és drogfüggőségét és gyógyulását is. Egerton pedig maga fogja elénekelni Elton John ismert dalait a filmben. (Retro Rádió, Wikipedia, MTI)

Elton John életét, felemelkedését egyébként a legújabb, 2018-as karácsonyi John Lewis-reklám is remekül bemutatta:

2018.12.10. 15:32

Karácsonyi ajándék a '70-es évekből: rég elveszettnek hitt felvétel került elő Elton Johnról

2018.11.29. 09:17

Ezért mondta le Elton John a koncertjét

2018.08.06. 09:18

Íme, minden idők 60 legjobb férfi előadója!

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő