Az osztrák főváros tavaszi fesztiválja, a Wiener Festwochen keretében élő könyvekkel beszélgethetnek azok, akik kicsit más irodalmi élményre vágynak, mint az olvasás. A 2019. május 10-től június 16-ig tartó fesztivál programján ezen kívül színház, zene, tánc, film és performansz szerepel – többek között Tarr Bélával, Márton Dáviddal és Krasznahorkai Lászlóval.

Mette Edvardsen norvég művésznő „Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” címmel 2010-ben kezdte el létrehozni élő könyvekből álló könyvtárát. A projekt lényege, hogy a világ legkülönbözőbb pontjairól származó előadók kívülről megtanulnak egy-egy könyvet, hogy aztán személyes beszélgetések keretében idézzenek belőle az olvasóiknak.

A Festwochen legújabb törekvése, hogy a nemzetközi produkciók mellett a programba szorosabban bevonják a várost, amely helyet ad neki. Így idén a belváros mellett a legnagyobb népességnövekedést felmutató kerület, Donaustadt lesz a másik fő helyszín, ráadásul folyamatosan lesznek művészi interakciók a közterületeken.
A Wiener Festwochen számos premiernek is helyet ad: kizárólag a fesztivál keretében lesz látható például Tarr Béla Missing People című projektje.
Szintén a Festwochen keretében mutatják be először Márton Dávid „Narziss und Echo” című road operáját, valamint Eli Keszler és Krasznahorkai László közös projektjét, a „Chasing Homert”. Krasznahorkai Keszlert kérte fel, hogy foglalja zenei keretbe ugyanezen a címen idén megjelenő könyvét.

fotó: © Document Photography / Sydney Biennale

2017.03.14. 16:42

Ismét Bécs a világ legélhetőbb városa

2019.03.06. 14:50

Biciklis felvonulás és fesztivál lesz Bécsben

2020.08.03. 12:10

Bécs a világ egyik legnépszerűbb konferenciahelyszíne

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő