„Végre megtörtént. Megérkeztünk a kietlen és fagyos Antarktiszra – a legszárazabb, leghidegebb, legfehérebb és legingerszegényebb kontinensre. A helyre, ami minden ismerttől a létező legtávolabb van, amiről ember csak álmodhat” – ez Rakonczay Gábor első naplóbejegyzésének első néhány sora. A naplóból folyamatosan közlünk részleteket!

Íme, az első bejegyzés:

A magyar extrém sportoló gépe hétfőn, magyar idő szerint este 8 órakor szállt le a Union Gleccser melletti jégre, ahonnan társaival együtt lánctalpas jármű szállította a bázisra. Eligazítás, majd késői ebéd vagy inkább korai vacsora következett, az expedíció résztvevői elfoglalták a sátraikat. Napsütésben, a kék ég alatt, mínusz 14 fokos hőmérsékletben, amit a szél miatt mínusz 21 foknak lehetett érezni.

„Itt a helyszínen már karnyújtásnyira van a kaland, amellyel nagy álmom válik majd valóra, de az elmúlt két nap még így sem volt könnyű – vallotta be Rakonczay. – Bármennyire alapos is volt a felkészülés, azért nem volt könnyű elhagyni a civilizációt. Egyfajta önkéntes száműzetés ez a biztonságos világból, amely sok mindent mozdít meg legbelül. Felértékelődnek az eddig semminek tűnő apróságok, mintha minden színesebb volna, mint előtte. A kalandnak persze van egyfajta hívása, ugyanakkor a megszokott valóság hosszú időre elvész.”

Az újdonság varázsa és a biztonság küzdelme ez, de közben az expedíció résztvevői tudják, hogy csak az új, csak az ismeretlen hoz fejlődést.
Az ugrás előtti pillanatban vagyunk.
Az expedíció négy tagja hamarosan elindul, hogy a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva, ötven nap alatt megtegyen körülbelül 980 kilométert, és elérje a Déli-sarkpontot.

„ A horizonton túl vár minket valami nagyszerű dolog, de csak úgy fedi fel magát, ha vesszük a bátorságot és módszeresen haladunk felé. Előre, az ismeretlenbe…” – ez az üzenet (és a többi is) már a műholdas átjátszón keresztül érkezett haza, amivel Gábor tartja majd a kapcsolatot az itthoniakkal, és egyáltalán a külvilággal.

Ezt az átjátszót kapcsolja össze LG G7 Thinq típusú készülékével, amit ezek után úgy használ az Antarktiszról, mintha csak a belvárosból üzenne. Csak jóval zordabbak a körülmények és sokkal hidegebb van, tehát embernek és technikának egyaránt sokkal nagyobbak a kihívások.

A napló újabb, legfrissebb szemelvénye:

Az indulás időpontja az erős havazás miatt még mindig teljesen bizonytalan.

Rakonczay Gábor és a Déli-sark expedíció másik három résztvevője vár, pakol, és jókat eszik a Union Gleccser Bázison kiépített alaptáborban. Utóbbira azért is van égetően nagy szükség, mert az előttük álló ötven napban, mialatt a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva remélhetőleg elérik a Déli-sarkpontot, rengeteg energiát égetnek el. Amit még úgy sem feltétlenül tudnak majd pótolni, hogy napi 7000 kalóriát visznek be.

„Délelőtt a tábor biztonsági embere előadást tartott a tervezett útvonalról – mesélte Rakonczay Gábor. – Elmondta, hogy a legfrissebb műholdképek alapján hol számíthatunk veszélyesebb területre a hasadékok miatt, és azokat milyen irányból és távolságra kerüljük el.”

Természetesen a Union Gleccser Bázisról folyamatosan követik majd a mozgásukat (hiszen az expedíció résztvevői közül mindenkinél lesz jeladó), és persze nekik is jelenteni kell, ha bármi miatt drasztikusan eltérnének az előre tervezett útvonaltól.

„Az orvos ma megelőzés céljából leszedett egy darabot az angol fiú egyik lábkörméből, mert eléggé be volt gyulladva – tette hozzá Gábor. – Most rendben van, de megszenvedte a dolgot, majd büszkén mutogatta a dokinál készült fotókat. Ezt persze nem hagyhattam annyiban, így a telefonomról megmutattam pár képet a Grönlandon saját kezűleg leszedett körmeimről… Én nyertem. Aztán, hogy végképp sokkoljam az egybegyűlteket, megmutattam még a grönlandi fagyási sérüléseimről is néhány fotót. Itt ez a menő.”

Mindamellett, hogy az ilyen expedíciók során az a legfontosabb, hogy a résztvevők megőrizzék a testi épségüket, ez már az a közeg, amelyben ilyen sokáig és ekkora terhelés mellett nem feltétlenül marad ép a szervezet – tudatosan és precízen figyelni kell rá.

Folytatása következik…

2021.05.11. 17:24

Tina Turnerre voksolt a legtöbb rajongó a Rock & Roll Hall Of Fame szavazásán

2021.05.11. 10:58

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait

2021.05.11. 10:45

Ősszel indul, és 26 országot jár be az Európát összekötő expressz

2021.05.11. 09:04

Egy hétig titkolta három leopárdja szökését egy kínai szafaripark

2021.05.10. 15:06

Kibővített tesztkínálattal és fokozott ellenőrzéssel nyit Bécs

2021.05.10. 12:16

Május végén érkezik a mozikba az Oscar-díjas Ígéretes Fiatal Nő

2021.05.10. 10:20

Nyitnak a BKV múzeumai

2021.05.10. 09:24

Tom Jones 80 évesen újra bevette a brit slágerlistákat

2021.05.10. 09:00

Ma van a Madarak és Fák Napja

2021.05.09. 08:36

Isten éltesse Billy Joelt!

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő