Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.

A balkáni országokban az elmúlt harminc évben drasztikusan, 80 százalékkal csökkent az egyiptomi keselyűk száma, és ma mindössze hetven költőpár él a régióban. A faj egyedszámának növelésére a Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet 2017-ben „Egyptian Vulture – New Life Project” címmel visszatelepítési programot indított a Rodope hegység keleti részén. Ennek egyik résztvevője Andi, aki a Schönbrunni Állatkertben kelt ki a tojásból.

A kilenc hónapos hím – egy Spanyolországból származó, hasonló korú társával együtt – először egy hatalmas szabadtéri röpdébe kerül, amelynek májusban szélesre tárják az ajtaját. A cél, hogy a két fiatal csatlakozzon a környéken élő felnőtt madarakhoz, és mindent megtanuljanak tőlük, ami a túléléshez szükséges. Ha minden jól alakul, akkor az állatkertekből származó keselyűk idősebb társaikkal együtt kelnek útra Afrikába, a telelőhelyükre.

Az egyiptomi keselyű az Európában szabadon előforduló négy keselyűfaj közül ugyan a legkisebb, de 1,8 méteres szárnyfesztávolságával még így is nagyon impozáns látványt nyújt. Ráadásul okosak is: megtanulták, hogyan lehet kövekkel feltörni még a hatalmas strucctojást is.

Forrás: Eurocomm-PR

Fotó: © Tiergarten Schönbrunn / Christian Kunz

2018.08.08. 15:50

Veszélybe sodorhat minket a robotporszívó

2018.07.31. 09:00

Hatalmas vízesés zúdul le egy kínai felhőkarcoló oldalán

2018.12.15. 14:06

Négy magyar is ott van a világ legjobb ezer étterme között

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő