Több tucat ember ellen emeltek vádat korrupció miatt az Egyesült Államokban – a hír kedden robbatn és először a People Magazin írta meg. A vádlottakat, köztük neves színészeket, mások mellett Felicity Huffmant, a Született feleségek sztárját azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzeket fizettek elitegyetemeknek azért, hogy a gyermekeiket – akár a felvételi teszteket is meghamisítva – felvegyék az intézménybe.

A bostoni ügyészség szülőket, egyetemi előkészítőt tartó oktatókat és egyetemi vezetőket vádol kenőpénzek adásával, illetve elfogadásával és csalással. Egyes szülők akár 6,5 millió dollárig terjedő összeget is fizettek gyermekeik egyetemi felvételéért cserében. Előfordult, hogy az összeg fejében élsportolónak minősítve vették fel az egyébként nem is sportoló fiatalt.

A dokumentumok szerint egyes vádlottak hamis életrajzot is készítettek, amelyben sportolói múltat vázoltak fel, azt a látszatot keltve, mintha az egyetemre készülő fiatal komoly sporteredményeket mutatott volna fel. Más esetekben a felvételi előkészítőt tartó oktatók végezték el a leendő diák helyett a tesztet, vagy a dolgozat beadása előtt egyszerűen kijavították a hibákat.

A visszaéléseket 2011 és 2019 között az Egyesült Államok legnevesebb egyetemein követték el: a washingtoni Georgetown Egyetemen, a cambridge-i Harvardon, a connecticuti Yale Egyetemen, a kaliforniai Stanfordon, vagy az észak-karolinai Winston-Salemban lévő Wake Forest Egyetemen. Összesen 33 szülő és 17 egyetemi alkalmazott ellen emeltek vádat.

Felicity Huffman színésznő ellen három rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat, a színésznőt Los Angelesben le is tartóztatták. Ő a lánya egyetemi felvételéért 15 ezer dolláros kenőpénzt fizetett. A másik színésznő, Lori Loughlin és férje összesen 500 ezer dollárt fizetett, hogy a két lányát felvegyék a dél-kaliforniai egyetemre.

Kedden délután a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) bejelentette, hogy azonnali hatállyal elbocsátja két munkatársát: Donna Heinel sportigazgatót és Jovan Vavic vízilabdaedzőt. A bírósági dokumentumok szerint Vavic 250 ezer dollárt fogadott el annak fejében, hogy két leendő diákot a vízilabdacsapat tagjaként tüntetett fel annak érdekében, hogy felvételt nyerjenek az egyetemre. Az ügyészség vádirata szerint Donna Heikel – aki szintén kapott kenőpénzeket – megkönnyítette a fiatalok egyetemi felvételét.
Jason White, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője bejelentette: a hawaii Honoluluban letartóztatták Vavicot.

A Dél-Kalifornia Egyetem vezetősége közölte: felülvizsgálják és szükség esetén korrigálják az egyetemi felvételi folyamatát.

Kenőpénzek elfogadása és csalás gyanúja miatt letartóztatták a szintén kaliforniai Stanford Egyetem egyik edzőjét, John Vandemoert is, aki már el is ismerte bűnösségét. Vandemoert kedden szintén azonnali hatállyal elbocsátották az egyetemről.

A Los Angeles-i székhelyű Kalifornia Egyetem (UCLA) felfüggesztette az egyetemi labdarúgócsapat edzőjét és további széleskörű vizsgálatot ígért az ügyben.

Forrás: MTI

2021.07.24. 08:57

Szilágyi Áron nyolcaddöntős férfi kardban

2021.07.24. 08:56

Megnyílt a prágai John Lennon-fal múzeuma

2021.07.23. 14:22

Jógázás, távol-keleti kultúra és lótuszvirágzás a szegedi füvészkertben

2021.07.23. 12:25

Protokoll feladatokat lát el az olimpia egyetlen magyar önkéntese

2021.07.23. 10:11

Martin Gore 60 éves!

2021.07.23. 08:08

A tavaly is győztes RSM nyerte az 53. Kékszalagot

2021.07.22. 14:33

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjének világpremierje

2021.07.22. 11:02

Kilenc új dalt írt a Rolling Stones a „Tattoo You” 40. jubileumára

2021.07.22. 09:30

74 éve született Don Henley, az Eagles alapító tagja

2021.07.22. 08:02

Natalie Imbruglia újabb dallal jelentkezett - érkezik az új album is

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő