Evita nemcsak a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó mhorr gazellák közül, hanem a világ összes mhorr gazellája közül is a legidősebb. Ez a kecses patás a vadonban már kihalt, csak állatkertekben létezik. Szaporítása így természetvédelmi szempontból is fontos.

Az állatkertekben lakó állatok rendszerint lényegesen tovább élnek, mint a természetben élő fajtársaik. Hiszen a vadonban az állatok rengeteg veszélynek vannak kitéve, s szinte minden nap a létért, a túlélésért való küzdelem jegyében telik. Ebben a küzdelemben pedig sokan maradnak alul. A korszerű állatkertek lakóinak viszont sokkal könnyebb az életük, nem kell megküzdeniük a táplálékért, az ivóvízért, a búvóhelyért, nem kell menekülniük a ragadozók elől, sőt még a párválasztás sem jelent túl nagy gondot számukra. Ebből adódóan az állatkertekben sokkal gyakoribb az extrém magas élettartam is.

Az ilyen hosszú életű állatok közé tartozik Evita, a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő mhorr gazella is, aki 2001. április 27-én született a Berlini Állatparkban, vagyis most áprilisban volt 18 éves. Ezzel nemcsak a városligeti intézményben látható hat mhorr gazella közül a legidősebb, hanem a világon jelenleg élő összes mhorr gazella közül is.

A pontos születési dátum persze csak az állatkerti állatoknál szokott ismert lenni, a vadonban élők korát – hacsak a konkrét egyed nem szerepel valamilyen terepi megfigyelési programban – legjobb esetben is csak becsülni lehet az életkort. A mhorr gazellákról azonban tudnivaló, hogy ez a kecses patás a vadonból már teljesen kipusztult, így napjainkban már csak állatkerti példányok léteznek. Vagyis egyáltalán nem túlzás, hogy Evita a legidősebb mhorr gazella a világon.

Bő 18 évével Evita egyébként a mhorr gazellák abszolút rekordjától sincs már túl messze. A legidősebb valaha élt ilyen gazella – egy Separada nevű nőstény – 19 évig és négy hónapos korában pusztult el. Ehhez képest a vadon élő példányok – amikor még léteztek – 10-12 évnél tovább nemigen éltek.

A magyar főváros állatkertje 2008-ban csatlakozott a mhorr gazella tenyészprogramhoz, ekkor érkezett Budapestre Evita is. Felmenői között berlini, müncheni és frankfurti születésű állatok is vannak, ám a dédszülőktől felfelé az ősök az említett andalúziai szaporítóközpont, Almería lakói voltak. Még korábbi felmenői pedig mind az egykori Spanyol Szaharából származnak. Evita egyébként beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nemcsak hosszú élettartama miatt, hanem azért is, mert számos utódot is a világra hozott.

Fotó: Wikipedia

2018.08.18. 07:41

Sünispotály lett a neve az Állatkert új állatmentő központjának

2019.07.15. 11:11

Újszülött kiselefánt a bécsi állatkertben

2018.09.15. 10:24

Az Állatkertben is elkezdődött a tanév

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő