A Kukori és Kotkoda című rajzfilmsorozat szereplőit ábrázoló alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki ünnepélyes keretek között tegnap Budapesten a Magyar Posta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködésben.

A közös kezdeményezésként 2019-ben indított Mesehősök bélyegkollekció újabb darabját az MTVA és a Magyar Posta Zrt. vezetői bocsátották forgalomba.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke elmondta: a Süsü, a sárkány mesejáték, majd a Frakk, a macskák réme animációs filmsorozat figurái után az idén a Magyar Televízió egy másik ikonikus mesesorozatának, az 1970-es években bemutatott Kukori és Kotkodának szereplőivel készült 50 ezer példányban alkalmi bélyegblokk.
Mint mondta, a blokk három címletén a főszereplők láthatók: Kukori és Kotkoda mellett a szomszéd Hápogi, a kacsa. A keretrajzon megjelenik a baromfiudvar a többi szereplővel. Az elsőnapi bélyegzőn a két főszereplő, az alkalmi borítékon pedig a rajzfilm főcíme látható.
A Magyar Posta Zrt. elnöke arra is emlékeztetett, hogy mesék nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szólnak, a rajzfilmekben szellemesen, szerethetően megjelenített figurák és az élethelyzetek ismerősek lehetnek számukra. Mint mondta, bízik benne, hogy a sorozat két előző darabjához hasonlóan sikeres lesz ez a bélyegblokk is, amely akár a gyerekszoba falát is színesítheti.

Felhívta a figyelmet a bélyegblokkon elhelyezett QR-kódra, amelyet beolvasva a Mesehősök bélyegsorozat eddig megjelent darabjairól, a mesékről és az alkotókról található információ.
A Kukori és Kotkodáról, amely az első olyan tévémese-sorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére született, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta: a mese szereplői örökérvényű értékeket közvetítenek, mindezt szórakoztató formában, vicces történetek révén, amelyeken generációk nőttek fel.

“Boldogan képviseljük és visszük tovább azt az örökséget, amelyet elődeink alkottak, nagyszerű, érdemes művészekkel, ugyanis ezek olyan időtálló alkotások, amelyek azokat a klasszikus emberi értékeket képviselik, amelyeket fontos hangsúlyozni, a gyermekeinknek, az utódainknak átadni” – mondta a vezérigazgató a bélyegblokk ünnepélyes forgalomba bocsátása alkalmából.

A Kukori és Kotkoda című alkotás írója Bálint Ágnes, tervezője és rendezője Mata János. A sorozat zenéjét Lovas Ferenc szerezte – sorolta fel az alkotókat a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy az ő munkájuk gyümölcse az, hogy nemcsak 1970-es éveknek szólt ez az alkotás, hanem a 21. században is példamutató sorozat.
Hangsúlyozta: ezt a missziót a közmédia szeretné folytatni, ezért nyitott az együttműködésekre, további animációs filmek készítésére, befogadására. Példaként említette, hogy a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon részt vettek a közmédia szakemberei, és válogattak az alkotások közül. A misszió egyik eredménye továbbá, hogy szeptember 19-én a Duna Televízióban mutatják be a Toldi című rajzfilmsorozatot – tette hozzá.

A Kukori és Kotkoda című rajzfilm alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát, és egyéb bonyodalmakat okoz. A rajzfilmből két széria, összesen 26 epizód készült. Kotkoda hangját eleinte Psota Irén kölcsönözte, majd Hacser Józsa, Kukori pedig Márkus László hangján szólalt meg.

Az alkalmi bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján készült. A bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, kijelölt postákon és a www.posta.hu-n.
A bélyegkibocsátás alkalmából a Kukori és Kotkoda mesesorozat ismét látható az M2 Gyerekcsatornán és az MTVA Archívumában, az m3.hu oldalon, amelyen kvíz is várja az érdeklődőket.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2021.09.24. 15:09

Ismét új dallal jelentkezett a Duran Duran

2021.09.24. 13:18

64 éves a Jailhouse Rock

2021.09.24. 12:11

Budapest mellett Veszprémben is lesz Kávéházak Éjszakája

2021.09.24. 09:30

Eddig soha nem hallott dallal jelentkezett a Rolling Stones

2021.09.24. 08:09

Egész estés dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról

2021.09.23. 16:57

Hétvégén visszatér a nyár

2021.09.23. 16:43

Hatalmas titokra derült fény az új Downton Abbey mozifilmmel kapcsolatban

2021.09.23. 11:40

A "Főnök" 72 éves lett

2021.09.23. 11:31

A Procol Harum klasszikusát dolgozta fel Carlos Santana

2021.09.23. 08:03

138 éve született Gundel Károly

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő