„Állati jó” éve volt az Budapesti Állatkertnek, és persze a városligeti intézményt felkereső látogatóknak is. A 2019-es évben a közönség elsőszámú új kedvence a Cápasuli volt, de a Holnemvolt Várat és a Sünispotályt is nagyon megszerette a közönség. Különösen sok kisállat, kölyök és fióka született, közülük a hangyászsün bébi és a vombatkölyök világszenzációnak számít. A látogatószám is nőtt, így a Margitszigeti Vadasparkkal együtt az intézmény összesen 1,3 millió főnek nyújtott természetközeli szabadidős programot.

A városligeti intézmény továbbra is Magyarország legnépszerűbb és leglátogatottabb kulturális-turisztikai látnivalója, amelynek látogatottsága még nőtt is mintegy 30 ezer fővel a megelőző, 2018-as esztendőhöz képest. És ebben még nincs benne a Margitszigeti Vadaskert látogatóinak száma, amely az év során bőven meghaladta a 200 ezer főt. Így az intézmény az egész év során összességében közel 1 millió 300 ezer embernek nyújtott kikapcsolódást, természetközeli szabadidős programot.

A közönség egész éves érdeklődését és szeretetét, illetve a kimagasló számú látogatottságot az Állatkert újdonságokkal, sok érdekes kisállattal, új állatokkal, rengeteg látnivalóval és programmal, növekvő színvonalú szolgáltatásokkal igyekezett kiérdemelni és meghálálni.

A Budapesti Állatkert tegnap az alábbi közleményt adta ki:

“Megrendülten értesült a Fővárosi Állat- és Növénykert a németországi Krefeld állatkertjében január elsejére virradó éjjel pusztító tűzről, melyben több állat is elpusztult. Az állatkerti szakmai közösségen belüli szolidaritás jegyében a Budapesti Állatkert együttérzését fejezi ki a Rajna menti társintézménynek, és szükség esetén szakmai segítséget is kész nyújtani. Megrendítő dolog tűzben elpusztult állatokról hallani, akár állatkerti tűzesetről, akár lakástűzben megégett társállatokról, vagy éppen a természetben, erdő- és bozóttüzekben elpusztult vadállatokról van szó. Ráadásul a Krefeldi Állatkertben pusztító tűz oka a jelentések szerint szilveszteri tűzijáték volt!

A szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl egyéb jelentős problémákat is okoznak. Az általuk keltett hang- és fényhatások sok állatot rémisztenek meg, legyen szó kedvtelésből otthon tartott állatoktól, állatkertek lakóiról, vagy éppen a városok területén vadon élő állatokról. Sőt, az emberek között is jócskán akadnak, akiket zavar vagy megijeszt az ilyen eszközök használata. Ráadásul az Országos Mentőszolgálat friss közleménye szerint ezek az eszközök most szilveszterkor is több mint tucatnyi honfitársunknak okoztak komoly sérüléseket. Az állatvédő és állatmentő civil szervezetek is temérdek súlyos esetről, szívfájdító módon elveszett, vagy akár menekülés közben elpusztult házi kedvencről számoltak be. Az Állatkert vadállatmentéssel foglalkozó alapítványa szintén azt tapasztalja, hogy ilyenkor megsokasodnak a mentőhelyre bekerülő állatok, amelyek az elszenvedett sokk következtében kerülnek bajba. Mindezeket megfontolva a Budapesti Állatkert szívesen látna olyan szabályozást, amely a jelenleginél jóval szigorúbb keretek közé szorítaná a pirotechnikai eszközök használatát.”

2021.01.15. 15:04

Hétvége Reggel Leirer Timivel: fókuszban a farsang, a kamaszkor problémái a Covid árnyékában

2021.01.15. 13:13

20 éves a Wikipedia

2021.01.15. 12:04

Judi Dench beoltatta magát és újra dolgozik

2021.01.15. 09:57

A Sex Pistolsról készít filmet a Trainspotting rendezője

2021.01.15. 08:02

Elkészült a klip az AC/DC új slágeréhez

2021.01.14. 15:44

Joan Baez, Dick Van Dyke és Debbie Allen a Kennedy Központ idei díjazottjai között

2021.01.14. 11:34

Megjelenik Alan Rickman naplója

2021.01.14. 10:44

Készül a Metallica eddigi legjobb albuma

2021.01.14. 09:54

Országszerte többfelé havazott

2021.01.14. 08:41

Romantikus történelmi regényt írt II. Erzsébet volt menye

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő