Koncertek, főzőshow, gyerekprogramok, szakmai beszélgetések és virtuális futóverseny is szerepel az idei Európa-nap programjában, amelyet a járványhelyzet miatt az online rendez meg május 9-én az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája.

Az Európai Unió tagországai minden év május 9-én ünneplik az Európa-napot .
“Idén a megszokottól eltérően ünnepelhetjük az Európai Unió létrejöttét és hazánk csatlakozását. Egyidejűleg útjára indul egy mindannyiunk jövőjére nézve meghatározó folyamat is: május 9-én, az Európa-napon hivatalosan is kezdetét veszi az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat. Egyelőre egy online platformon keresztül, majd később más formában is valamennyi európai elmondhatja, hogy mit vár el az Uniótól” – mondta Lővei Andreát, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjét.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője emlékeztetett: az elmúlt több mint egy évben az Európai Bizottság azon dolgozott, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány okozta veszteségeket, közben pedig lefektesse az alapjait egy minden ízében digitális és zöld Európának.

A magyarországi Európa-napi fesztivál idén az online térben várja az érdeklődőket, akik családi és zenei programok közül válogathatnak.

Virtuális formában tartják meg az ilyenkor szokásos futóversenyt is: a táv idén – Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából – 17 kilométer, amelyet egyéniben vagy tetszőlegesen felosztva (kétfős váltóban) május 1-től május 9-ig kell teljesíteni. Különleges tombolasorsoláson vehetnek részt azok, akik útjukon valamilyen uniós támogatással létrejött fejlesztést érintenek bárhol az országban, azt megörökítik, majd feltöltik a rendezvény Facebook-oldalára #17ev17km hashtaggel.

Május 9-én délelőtt a Kaláka élő online koncertjével kezdődik az Európa-napi programsorozat. Az ezt követő, digitális átállásról szóló beszélgetés résztvevői Navracsics Tibor kormánybiztos, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító-igazgatója és Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője lesznek, majd a futás tombolasorsolásával folytatódik a program.
Délután élő mesekoncertet ad Ágoston Béla és Danny Bain, majd Mautner Zsófi jelentkezik főzőshow-val. Mivel jelenleg Portugáliáé az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége, ezért egy népszerű portugál étel kerül majd terítékre.

Ezt követően egy hulladékmentességgel kapcsolatos beszélgetést követhetnek az érdeklődők a témában jártas Bauer Zsolttal a Climate Reality Projecttől, Horváth Bálinttal, a Holland Nagykövetség regionális körforgásos gazdasági szakértőjével és Tóth Andi bloggerrel, a napot pedig Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra élő koncertje zárja.

Az Európa-napi fesztivál részletes programja a https://www.facebook.com/events/308287437373329/ linken lesz olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

2021.09.26. 08:29

Ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2021.09.25. 09:45

A brit Királyi Haditengerészet fregattkaptánya lett Daniel Craig

2021.09.24. 15:09

Ismét új dallal jelentkezett a Duran Duran

2021.09.24. 13:18

64 éves a Jailhouse Rock

2021.09.24. 12:11

Budapest mellett Veszprémben is lesz Kávéházak Éjszakája

2021.09.24. 09:30

Eddig soha nem hallott dallal jelentkezett a Rolling Stones

2021.09.24. 08:09

Egész estés dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról

2021.09.23. 16:57

Hétvégén visszatér a nyár

2021.09.23. 16:43

Hatalmas titokra derült fény az új Downton Abbey mozifilmmel kapcsolatban

2021.09.23. 11:40

A "Főnök" 72 éves lett

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő