Mark Knopfler, az egykori Dire Straits együttes szólóban is rendkívül sikeres gitárosa, énekese, dalszerzője augusztus 12-én ünnepli 71. születésnapját. A sztárallűröktől mentes, szerény művész szerint a gitár számára “csupán olyan eszköz, amellyel dalokat lehet írni”.

Apja, Knöpfler Ervin építész 1939-ben költözött az egyre erősödő antiszemitizmus elől Miskolcról Skóciába, ahol egy angol tanárnőt vett feleségül.

Mark és három évvel fiatalabb öccse, David Newcastle-ben nőttek fel. A hatvanas években Jimi Hendrix, Chuck Berry és a roma dzsesszgitáros, Django Reinhardt bűvöletében magától tanult meg gitározni, hangszerén balkezes létére jobbkezesként játszik. Már középiskolásként zenekart alapított, egyetemi évei alatt is számos zenekarban játszott.

Szintén gitáron játszó öccsével és két barátjával, John Illsley basszusgitárossal és Pick Withers dobossal alakították meg a Cafe Racerst, amely az első demó felvételekor, 1977-ben már a Dire Straits (a tönk szélén) nevet viselte, utalva ezzel szerény anyagi helyzetükre.

Korai időszakukban a pubtulajdonosok fellépéseik alatt levették a hangerőt, hogy a közönség a zene alatt is tudjon beszélgetni. A banda egy demószalagnak köszönhetően futott be: a BBC Radio London egyik munkatársa nagyon megkedvelte a zenéjüket, amelyet többször is lejátszott, pedig a zenekar nem is tudott róla.

Akkoriban a punk tartotta lázban a zenei világot, a Dire Straits countrys, bluesos zenéje mégis rendkívüli sikert aratott. Elsőként a Sultans of Swing című kislemez jelent meg, amelyet a kritika a mennybe menesztett.

 

Később a koncertkörutak, a világsztárrá válás egy idő után kiölték a lelket a csapatból, ezért 1995-ben Knopfler együttesét megszűntnek nyilvánította. Szólókarrierje a következő évben indult.

A zenész 1983-tól ír sikeres filmzenéket, közreműködött – többek között – Bob Dylan és Van Morrison lemezein, koncertezett Tina Turnerrel (aki visszatérését a Knopfler által írt Private Dancer című dalnak köszönhette), Eric Claptonnal, Stinggel, a legendás countrygitáros Chet Atkinsszel 1990-ben Grammy-díjas lemezt is készített.

Mindig is nagy fontosságot tulajdonított a koncertezésnek, ám szeret stúdióban is dolgozni.

“Olyan albumokat és dalokat készítettem, amelyek tükrözik, hogy ki vagyok” – nyilatkozta.

1985-ben négy nagysikerű koncertet adott a Dire Straitsszel a Budapest Sportcsarnokban, később szólólemezei világkörüli turnéján lépett fel többször is a fővárosban, legutóbb tavaly júliusban.

Mark Knopfler a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb gitárosairól készített listáján a 44. helyen szerepel, több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig. Négyszeres Grammy-díjas művész.

Londonban él harmadik, színésznő és író feleségével és két lányával. Komoly gitárgyűjteménye van, és ritka, muzeális autókból is áll néhány a garázsában.

Forrás: MTI (Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja), Retro Rádió

Fotó: Lorne Resnick/Redferns/Getty Images

 

2021.05.13. 10:45

Elárverezik Ceausescu és Iliescu egykori elnöki különgépeit

2021.05.13. 09:12

Megvan a rock halhatatlanjainak idei névsora

2021.05.13. 08:08

80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor a szállodákban

2021.05.12. 15:38

Kiefer Sutgerland a főszereplője és a producere is egy új kémtörténetnek

2021.05.12. 14:03

56 éves a The Rolling Stones egyik legnagyobb slágere

2021.05.12. 11:37

A tartós stressz a kutyáknál összefügg a gazdával való kapcsolattal

2021.05.12. 08:18

Újra kiadta két albumát az Alphaville

2021.05.12. 07:36

Zivatarveszélyre figyelmeztetnek az ország egész területén

2021.05.11. 17:24

Tina Turnerre voksolt a legtöbb rajongó a Rock & Roll Hall Of Fame szavazásán

2021.05.11. 10:58

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő