Mark Knopfler, az egykori Dire Straits együttes szólóban is rendkívül sikeres gitárosa, énekese, dalszerzője augusztus 12-én ünnepli 71. születésnapját. A sztárallűröktől mentes, szerény művész szerint a gitár számára “csupán olyan eszköz, amellyel dalokat lehet írni”.

Apja, Knöpfler Ervin építész 1939-ben költözött az egyre erősödő antiszemitizmus elől Miskolcról Skóciába, ahol egy angol tanárnőt vett feleségül.

Mark és három évvel fiatalabb öccse, David Newcastle-ben nőttek fel. A hatvanas években Jimi Hendrix, Chuck Berry és a roma dzsesszgitáros, Django Reinhardt bűvöletében magától tanult meg gitározni, hangszerén balkezes létére jobbkezesként játszik. Már középiskolásként zenekart alapított, egyetemi évei alatt is számos zenekarban játszott.

Szintén gitáron játszó öccsével és két barátjával, John Illsley basszusgitárossal és Pick Withers dobossal alakították meg a Cafe Racerst, amely az első demó felvételekor, 1977-ben már a Dire Straits (a tönk szélén) nevet viselte, utalva ezzel szerény anyagi helyzetükre.

Korai időszakukban a pubtulajdonosok fellépéseik alatt levették a hangerőt, hogy a közönség a zene alatt is tudjon beszélgetni. A banda egy demószalagnak köszönhetően futott be: a BBC Radio London egyik munkatársa nagyon megkedvelte a zenéjüket, amelyet többször is lejátszott, pedig a zenekar nem is tudott róla.

Akkoriban a punk tartotta lázban a zenei világot, a Dire Straits countrys, bluesos zenéje mégis rendkívüli sikert aratott. Elsőként a Sultans of Swing című kislemez jelent meg, amelyet a kritika a mennybe menesztett.

 

Később a koncertkörutak, a világsztárrá válás egy idő után kiölték a lelket a csapatból, ezért 1995-ben Knopfler együttesét megszűntnek nyilvánította. Szólókarrierje a következő évben indult.

A zenész 1983-tól ír sikeres filmzenéket, közreműködött – többek között – Bob Dylan és Van Morrison lemezein, koncertezett Tina Turnerrel (aki visszatérését a Knopfler által írt Private Dancer című dalnak köszönhette), Eric Claptonnal, Stinggel, a legendás countrygitáros Chet Atkinsszel 1990-ben Grammy-díjas lemezt is készített.

Mindig is nagy fontosságot tulajdonított a koncertezésnek, ám szeret stúdióban is dolgozni.

“Olyan albumokat és dalokat készítettem, amelyek tükrözik, hogy ki vagyok” – nyilatkozta.

1985-ben négy nagysikerű koncertet adott a Dire Straitsszel a Budapest Sportcsarnokban, később szólólemezei világkörüli turnéján lépett fel többször is a fővárosban, legutóbb tavaly júliusban.

Mark Knopfler a Rolling Stone magazin minden idők legnagyobb gitárosairól készített listáján a 44. helyen szerepel, több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig. Négyszeres Grammy-díjas művész.

Londonban él harmadik, színésznő és író feleségével és két lányával. Komoly gitárgyűjteménye van, és ritka, muzeális autókból is áll néhány a garázsában.

Forrás: MTI (Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja), Retro Rádió

Fotó: Lorne Resnick/Redferns/Getty Images

 

2021.01.15. 15:04

Hétvége Reggel Leirer Timivel: fókuszban a farsang, a kamaszkor problémái a Covid árnyékában

2021.01.15. 13:13

20 éves a Wikipedia

2021.01.15. 12:04

Judi Dench beoltatta magát és újra dolgozik

2021.01.15. 09:57

A Sex Pistolsról készít filmet a Trainspotting rendezője

2021.01.15. 08:02

Elkészült a klip az AC/DC új slágeréhez

2021.01.14. 15:44

Joan Baez, Dick Van Dyke és Debbie Allen a Kennedy Központ idei díjazottjai között

2021.01.14. 11:34

Megjelenik Alan Rickman naplója

2021.01.14. 10:44

Készül a Metallica eddigi legjobb albuma

2021.01.14. 09:54

Országszerte többfelé havazott

2021.01.14. 08:41

Romantikus történelmi regényt írt II. Erzsébet volt menye

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő