A baguette a párizsi horganyzott háztetőkkel és a Biou d’Arbois borfesztivállal küzd meg azért, hogy felkerüljön a UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára.

A francia kulturális miniszter márciusban nyújtja be az elnöknek a javaslatát, az ország jelöltjéről amely UNESCO világörökség része lehet.
A francia pékek szerint azzal, ha a baguette felkerül a Unesco-világörökség listájára, meg tudják védeni a pékáru elkészítésének évszázados szakmai fortélyait, amelyek apáról fiúra szállnak, ezzel egyúttal világszinten megakadályoznák a hamisítását is.
A francia kormány 1933-ban törvénybe foglalta, hogy a hagyományos baguette csak négy hagyományos összetevőből – búzaliszt keverékből, sóból élesztőből és vízből – állhat, illetve hogy a tésztát 4-6 Celsius-fokos hőmérsékleten, 15-20 órán át kell erjeszteni.
Ám a „now how” vagyis az elkészítés titka a francia pékek tudásában rejlik.
Bár Franciaországban naponta hatmillió baguette –et adnak el, de a múlt század 50-es évei óta, a nagy élelmiszerláncok terjedése miatt, harmincezer pékség zárt be az országban.
Az Unesco szellemi világörökség kategóriába sorolja többek közt a szóbeli hagyományt, a tradicionális előadóművészeti ágakat; társadalmi szokásokat, ünnepi eseményeket és rituálékat, és a hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudást. Irán és Kazahsztán hagyományos lepénykenyereinek illetve a nápolyi pizza elkészítési módja például már felkerült a listára, csakúgy minta a belga söré.
Fotó: Pixabay