December 18-án született Keith Richards angol gitáros, zeneszerző és énekes. A zenélés mellett színészként is találkozhattunk vele, A Karib-tenger Kalózai negyedik részében Jack Sparrow (Johnny Depp) apját, vagyis a „kalóz-törvény” őrét játszotta.

Középiskolai tanulmányaival nem sokat bajlódott, inkább a gitárt nyúzta, az amerikai blues- és rock and roll-számokat gyakorolta. 1961. október 17-én a dartfordi vasútállomáson összefutott egykori iskolatársával, Mick Jaggerrel, s a találkozás mérföldkőnek bizonyult a rock történetében. Jagger Chuck Berry és Muddy Waters Angliában akkor nehezen beszerezhető lemezeit szorongatta a hóna alatt, s a közös zenei érdeklődés hosszú beszélgetéshez, majd kapcsolatuk felújításához, végső soron a Rolling Stones megalapításához vezetett. A banda 1962. július 26-i első fellépését 1963. június 7-én követte az első lemezfelvétel, és hamarosan a Beatles egyetlen komoly vetélytársának számítottak.

Richards nem csupán az együttes alapító tagja, hanem igazi motorja, míg Jagger, akihez a rövidebb-hosszabb “haragszomrád-időszakok” dacára is eltéphetetlen kötelékek fűzik, a banda arca. A gitár mellett szükség esetén basszusgitáron, billentyűs és ütős hangszereken játszik, vokálozik, sőt néhány számban a szólóéneket is bevállalta.

Jaggerrel közösen több száz dalt jegyeznek, ezek közül 14 szerepel a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát összegző listáján. Első közös daluk az As Tears Go By volt, de ezt még Marianne Faithfull vitte sikerre, az együttes első Jagger-Richards kislemeze a Tell Me, első listavezető dala a The Last Time volt 1965-ben. Még ebben az évben a világot is meghódította az (I Canít Get No) Satisfaction, a rockzene talán legismertebb zenei motívuma Richardsnak egy turnén éjszaka jutott eszébe és félálomban játszotta fel egy magnóra – a kazetta két percnyi gitárhangot és 45 percnyi horkolást rögzített.

Richards számos zenésszel (John Lee Hooker, B. B. King, Alexis Korner, a Beatles, Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Billy Preston, a Faces, Peter Tosh, Tom Waits, Sheryl Crow, a Neville Brothers) koncertezett vagy készített lemezt, fellépett Leonard Cohennel és Willie Nelsonnal, mert a rocktól távolabbi műfajok is érdeklik. Első szólólemezével 1988-ban rukkolt elő, a Talk is Cheap (Olcsó duma) album közönségsikert aratott, és aranylemez lett. 1992-es Main Offender (Főbűnös) című albumának mérsékeltebb sikere volt, a 2015-ös harmadik próbálkozás, a Crosseyed Heart (Kancsal szív) is pozitív kritikákat kapott.

Féktelen, önpusztító élet

Richards hosszú ideig – nem egyedüliként a zenekarból – féktelen, önpusztító életet élt, ivott és drogozott, emiatt többször is összetűzésbe került a törvénnyel. Mára sokat szelídült, jókora könyvtára van, szinte habzsolja a könyveket, leginkább a történelmi témákat kedveli, s nehéz elképzelni róla, de 2014-ben még gyerekkönyvet is kiadott, amely második lett a The New York Times bestseller listáján.

A ma már ötszörös nagyapa családi kapcsolatai is rendezettek, 1983 óta Patti Hansen amerikai modell a felesége, akivel két lánya van, előző, Anita Pallenberg színésznő-modellel való kapcsolatából három gyermeke született.

A Rolling Stones sok egyéb elismerés mellett Grammy-életműdíjat kapott és a rock and roll halhatatlanja, Richards a dalszerzők halhatatlanja, minden idők egyik legnagyobb rock-dalszerzője, a Rolling Stone magazin 2011-es listáján a világ negyedik legjobb gitárosának bizonyult. A gitár nem csupán “munkaeszköze”, de szenvedélye is, mintegy háromezer darabos gyűjteményében Les Paul, Fender, Gibson és egyéb márkájú modellek találhatók a hőskorból. A Guitar World magazinnak 1986-ban viccesen azt mondta: “Adj öt percet, és bármelyik gitárból kihozom ugyanazt a hangzást”. Két éve viszont felfedte, hogy ha csak egy gitárja lehetne, azt a Micawber nevű Fender Telecastert választaná, amelyet 27. születésnapjára Eric Claptontól kapott.

Legutóbb a Rolling Stone magazinnak adott nyilatkozatában jelentette be, hogy egy éve abbahagyta a rendszeres italozást, de józanul fellépni még nagyon furcsa élmény számára.

Forrás: MTI, fotó: Puzzlepix

2021.04.21. 10:10

Naomi Cambell számára Kenya a nyugalom szigete

2021.04.21. 09:24

Online filmvetítéssel ünneplik a magyar film napját

2021.04.21. 09:24

Eltűnhet Nagy-Britannia utcáiról a kutyafajta, amelyről Beatles dal is született

2021.04.21. 08:06

5 éve nincsen velünk Prince – nyáron érkezik az eddig kiadatlan albuma

2021.04.20. 13:43

29 éve rendezték a "A Concert For Life"-ot Freddie Mercury emlékére

2021.04.20. 12:10

A lakosság harmada bízik abban, hogy idén elmehet nyaralni

2021.04.20. 11:22

Az István, a király koncertváltozatával támogatják Áder János alapítványát

2021.04.20. 09:36

„Led Zeppelin: The Biography“ – könyvet írtak a rocktörténet egyik legmeghatározóbb zenekaráról

2021.04.20. 08:10

Angol nyelvű francia filmmel nyit a 74. cannes-i filmfesztivál

2021.04.19. 15:18

Érkezik a Black Sabbath „Sabotage” albumának remasterelt kiadása

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő