1978. június 13-án tartották a Grease a premierjét a tengerentúlon. Minden idők egyik legsikeresebb zenés filmjének alapötletét az évekkel korábban bemutatott, azonos című Broadway-musical szolgáltatta. Két évvel ezelőtt John Travolta Jimmy Fallon műsorában idézte fel a film ikonikus jelenetét. A színész megtanította a talk show műsorvezetőjének a musicalben is látható koreográfiát, ugyanis a mindenki által jól ismert mozdulatokat Travolta találta ki anno.

A Grease alapötlete 1970-ben, egy színházi bemutató utáni partin született, ahol az ötvenes évekből való régi hanglemezeket játszottak, felelevenítették az általuk is megélt korszak hangulatát: ekkor javasolta Jim Jacobs, hogy próbáljanak meg egy zenés színdarabot összehozni, mely az ötvenes évek végén, a greaser korszakban játszódik.

Éjjel, néhány sör után össze is állt az alaptéma: középiskolás, bőrdzsekis greaser fiúk és barátnőik, régi autók, gyorsétterem, autósmozi, hozzá a Rock and Roll korszak aranykorának hangulata és zenéje. Még aznap este megszületett a mű címe, a Grease.

A Grease főszereplői, Olivia Newton-John és John Travolta a filmnek köszönhetik világhírnevüket, akárcsak a Rizzo-t alakító Stockard Channing.

Színpadon először 1971-ben láthatták a nézők, a filmes verzió ötlete pedig Allan Carr, egy chicagói bútorkereskedő fiához köthető, aki 1974-ben, New Yorkban látta először színpadon a produkciót és még aznap eldöntötte, megfilmesíti. Hosszú és rögös út következett, melynek végén Carr 200 000 dollár összegért megvásárolhatta a jogokat.

A filmet végül öt Golden Globe-, és Tony-díjra jelölték, a People’s Choice Award-on pedig elnyerte a legjobb musicalnek járó trófeát.

És talán túlzás nélkül állíthatjuk, nincs olyan ember a földön, aki az elmúlt évtizedekben ne látta volna a Grease-t, és ne szurkolt volna Sandy és Danny szerelmének…

Forrás: Playbill, Színház.org, Wikipedia

Fotó: Paramount Pictures/Getty Images

2019.10.16. 14:36

Sorozat készül a Grease-ből!

2018.07.03. 08:26

Olivia Newton-John és John Travolta 40 éve barátok

2019.04.13. 09:19

Előzményfilm készül az 1978-as Grease-hez!

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő