Sipos Katalint, a WWF Magyarország igazgatóját kérdeztük szerdán a Retro Reggelben. Nem először halljuk, hogy a COVID-19 felbukkanása a mi hibánk – vetette fel Hepi Endre.

Sipos Katalin válaszként egy közelmúltban megjelent elemzésről beszélt, kifejtette, hogy több vírust is vizsgáltak, és úgy becsülik, hogy évente 3-4 új betegség üti fel a fejét. Több országban fogyasztanak vadállatot, úgynevezett dzsungelhúst, és az elemzés kimutatta, hogy ez a fajta, kizsákmányoló ‘használata’ az állatvilágnak direkt kockázatot jelent. Ezek az állatok (pl. kígyók, denevérek) hordozzák a potenciális új betegségeket – a koronavírus kapcsán is erős a gyanú, hogy egy vadhús piacról indult el a járvány.
Kevésbé közismert, hogy amikor nagy léptékben írtjuk ki a természetet (pl. a trópusi esőerdőket), akkor kimutathatóan megnövekszik az ember-állat találkozása, és nő a fertőzésveszély.
Sipos Katalin a megoldásról és a pálmaolajról is szót ejtett. Hangsúlyozta, hogy van ahol az éhezés miatt fogyasztanak dzsungelhúst, Ázsiában azonban ez elsősorban presztízskérdés.
Adásunkat visszahallgathatják: