William Shakespeare az angliai Stratford-upon-Avonban látta meg a napvilágot, középmódú vidéki polgári családból származott. Mivel az újszülötteket legfeljebb pár nappal születésük után keresztelték (Shakespeare esetében 1564. április 26-án), feltételezik, hogy 1564. április 23-án született.

Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Shakespeare azon kevés drámaírók közé tartozik, akik mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet alkottak. Shakespeare hatása kiterjedt számtalan íróra, költőre, zeneszerzőre és festőre. Az angol drámaíró, költő és színész 1616-ban hunyt el.

Önnek melyik a kedvenc Shakespeare-műve?

Eseteleg a komédiái? A vihar, A két veronai nemes, A windsori víg nők, a Szeget szeggel, a Tévedések vígjátéka, a Sok hűhó semmiért, A lóvá tett lovagok, a Szentivánéji álom, A velencei kalmár, az Ahogy tetszik, A makrancos hölgy, a Minden jó, ha vége jó, a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Téli rege?

Vagy a Királydrámái? A János király, a II. Richárd, a IV. Henrik, az V. Henrik, a III. Richárd, a VIII. Henrik?

Netán Shakespeare tragédiáit kedveli? A Troilus és Cressida, a Coriolanus, a Titus Andronicus, a Romeó és Júlia, az Athéni Timon, a Julius Caesar, a Macbeth, a Hamlet, a Lear király, az Othello, az Antonius és Kleopátra, a Cymbeline a kedvence?

Hazai vonatkozású Shakespeare-hírek:

– Április 24-én pénteken 18 órakor újabb előadása videofelvételét teszi közzé a Csokonai Színház saját Facebook-oldalán: Shakespeare Lear című drámáját láthatják majd.

– Színházi ritkaságot tesz közzé Shakespeare születésének évfordulóján, április 23-án a Maladype Színház; Egy legendás Hamlet utolsó előadása címmel online premiert tartanak a társulat YouTube-csatornáján csütörtökön 19 órakor.

Shakespeare a járvány idején:

A globális közönség közreműködését kéri a Royal Shakespeare Company abban, hogy együtt ünnepelje vele a nagy drámaíró, William Shakespeare születésnapját április 23-án.

“A világjárvány elválaszt bennünket egymástól, de még soha nem volt ennyire szükség a történetekre, mint most” – üzente a közönségnek Gregory Doran, a Shakespeare-társulat művészeti igazgatója.
A társulat a honlapján (rsc.org.uk) közzétett felhívásában arra kérte a közönséget, hogy osszák meg a Shakespeare iránti szeretetüket bármilyen kreatív módon, ami csak eszükbe jut, és így legyenek részesei a valaha megrendezett legnagyobb Shakespeare-ünnepnek.
Az ötletek között említették, hogy az emberek – legalább két méternyi távolságból – kiáltsanak át egy Shakespeare-monológot a szomszédságba, játsszák el a balkonládákban növekedő zöldségek között a Rómeó és Júlia egy jelenetét, vonják be akár a háziállataikat is, fessenek egy képet vagy meséljenek el egy Shakespeare-drámát emodzsikkal.

Forrás: Retro Rádió, MTI, Wikipedia

Fotó: Pixabay

2021.03.01. 16:52

A Blondie és az Atomic 41 éve ugrott a slágerlisták élére

2021.03.01. 15:23

Abaházi Presszó: élőben zenél a Bon Bon

2021.03.01. 13:07

48 éves a "The Dark Side of the Moon"

2021.03.01. 08:47

Megvannak az idei Golden Globe díjazottak

2021.03.01. 08:04

Itt a „TINA” című dokumentumfilm első előzetese

2021.03.01. 08:02

A Twisted Sister énekese újraértelmezte a „Love Hurts” című klasszikust

2021.02.28. 08:36

Virtuális sétával is bejárható lett a Kossuth tér

2021.02.27. 08:04

Jótékonysági árverésre bocsátják a világ legnagyobb festményét

2021.02.26. 20:17

A matematika akár szórakoztató is lehet - erről is szó lesz a Hétvége Reggelben!

2021.02.26. 12:02

Világkörüli utazás Bécsben és az Instagramon

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő