A világ leghíresebb magyar embere, Puskás Ferenc pontosan 75 éve, 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban: a Magyarország-Ausztria mérkőzésen az első válogatottbeli gólját is megszerezte! Éppen 60 esztendővel ezelőtt, 1960. május 18-án Puskás négy gólt lőtt a Real Madrid–Eintracht Frankfurt mérkőzésen, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjében: ennyi gólt azóta sem rúgott senki a BEK/BL döntők történetében! A Puskás musical a legismertebb magyar ember – és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat – történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket!

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

22 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, tűzijáték, artisták, 300 négyzetméter ledfal, 700 négyzetméteres színpad: minden idők leggrandiózusabb előadását 2020. augusztus 20-án az Erkel Színházban mutatják be!

A történetről:

1937. Magyarország. Rongylabda hull az égből a színpadra. Pattog a földön, egy tízéves gyermek állítja meg a mozgását. Majd újabb labdák hullanak, és hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk. A későbbi, legendás Aranycsapat tagjai, akik ekkor még nem tudják, de meg fogják változtatni Magyarország sporttörténelmét. Közülük is kitűnik két srác: Bozsik és Puskás. Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is.

Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest nagy csapatának a tagjai.

Máris 1945 nyarán járunk, Öcsi levelet kap. Válogatott lesz mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce hozza el a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban.
Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3. Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es vébé döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott két évvel később a forradalom kirobbanásában. A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár spanyol mezben négy gól lő Glasgow-ban a BEK-döntőn, és ezzel ma is élő rekordot állít fel.

Az alkotók

Puskás musical nem licensz darab, a produkció teljes egészében magyar szerzemény, amelynek az előbemutatóját 2020. augusztus 20-án 15.00 és 19.00 órai kezdéssel az Erkel Színházban tartja a társulat.

Az augusztus 20-i előadásokra a jegyek megvásárlása a www.puskasmusical.hu weboldalról érhető el. A próbák és az előadás egészségügyi előírásaiban a Magyar Kórházszövetség segíti a produkciót.

Zeneszerző: Juhász Levente
Szövegíró: Galambos Attila-Szente Vajk
Rendező: Szente Vajk
A musical a Juhász-Szente-Galambos szerző trió szerzeménye. A Juhász Levente – Szente Vajk- Galambos Attila szerzőgárda már több darabban is sikeres kreatív alkotói csapatként dolgozott, például a budapesti József Attila Színházban bemutatott Macskafogó és a kecskeméti Katona József Színházban bemutatott, A beszélő köntös című előadásokban.
Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Koreográfus: Túri Lajos Péter
Zenei vezető: Károly Katalin
Szakértő: Szöllősi György, a Nemzeti Sport és a Four Four Two főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány hivatalos nagykövete, a Puskás életrajz írója.
Producer: Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, az Év Sportolója Gála kreatív producere

A Puskás, a musical szereposztása:

Puskás Ferenc: Veréb Tamás
Puskás Ferenc felesége, Hunyadvári Erzsébet: Kovács Gyopár
Bozsik József: Fehér Tibor
Czibor Zoltán: Ember Márk
Klára: Gubik Petra
Farkas Mihály: Nagy Sándor
Vörös elvtárs: Szabó P. Szilveszter
Östreicher Emil: Szerednyey Béla
Sebes Gusztáv: Cseke Péter
Szepesi György: Harsányi Levente
Grosics Gyula: Berettyán Nándor
Kocsis Sándor: Cseh Dávid Péter
Zakariás József: Pásztor Ádám
Budai László: Kovács Péter
Lóránt Gyula: Illés Zoltán
Hidegkuti Nándor: Solner Dániel
Buzánszky Jenő: Baranya Dávid
Lantos Mihály: Kovács Richárd
Alfredo di Stefano: Nagy Balázs
Puskás Ferenc édesanyja, Bíró Margit: Náray Erika
Puskás Ferenc édesapja, idősebb Purczeld Ferenc: Barabás-Kiss Zoltán

Fotó: MTI/Kovács Tamás

2021.07.28. 15:00

Kilenc új helyszínnel bővült a világörökségek listája

2021.07.28. 14:34

Újabb két magyar érem született Tokióban

2021.07.28. 12:08

Itt a Foo Fighters legújabb Bee Gees coverje

2021.07.28. 09:48

200 pillangón született a második magyar aranyérem

2021.07.28. 08:02

Péntek estig él a vörös kód

2021.07.27. 14:54

Öt góllal verte Japánt a férfi vízilabda-válogatott

2021.07.27. 12:56

41 éve jelent meg az AC/DC “Back in Black” lemeze

2021.07.27. 11:30

A Gipsy Kings lép fel Al McKay csapata helyett a Paloznaki Jazzpikniken

2021.07.27. 09:25

35 éve koncertezett Budapesten a Queen

2021.07.27. 08:02

Szombaton ismét lesz Strandok éjszakája

További hírek

Dénes Tamás

Leirer Timi

Dévényi Tibor

B. Tóth László

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Jurásek Balázs

Abaházi Csaba

Vas Maya

Bochkor Gábor

Lovász László

Vágó Piros

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő